top of page

De Witte Boerderij

De Witte Boerderij is een hele bekende naam in de Hoekse Waard en de naamgever van het winkelcentrum. In de afgelopen jaren zijn veel vernieuwingen doorgevoerd aan de gebouwen en het parkeerterrein. De monumentale boerderij is tot op heden nog niet aangepakt. Dat gaat dus nu gebeuren. 

De feitelijke restauratie heeft even op zich laten wachten omdat we druk bezig zijn geweest met het financieren van de restauratie. Aan de buitenzijde van de boerderij is de noodzaak voor restauratie duidelijk zichtbaar.

 

De provincie Zuid-Holland heeft de Witte Boerderij bestempeld als een van de 6 meest kansrijke monumenten voor herbestemming in de provincie. Uiteraard zijn wij erg blij met deze uitverkiezing. 

De provincie Zuid-Holland heeft deze benoeming kracht bij gezet door een aanzienlijke subsidie om de restauratie mogelijk te maken. De werkzaamheden zullen begin 2020 starten. 

Overzicht binnenzijde schuur en balkenconstructie Witte Boerderij voor restauratie
Woonhuis oostgevel Witte Boerderij Heinenoord voor restauratie.png

De oostgevel van het woonhuis met vergroot raam van de voormalige bedstede

De mooie balkenconstructie van de schuur - richting het westen

Monumentale status

Het pand ontleent zijn monumentale waarde voornamelijk aan de schilderachtige boerderij, waarvan het wit gepleisterde woonhuis een in het metselwerk uit 1763 gedateerde puntgevel met vlechtingen heeft.

 

Houten kruiskozijnen met luiken, eenvoudige ankers; de begane grond heeft een twintigtal ruitsschuiframen.

Voorts een haaks op het woonhuis gebouwde stal, in de huidige vorm laat 19e eeuws onderrieten wolfdak.

De boerderij is op 20 november 1973 aangewezen als rijksmonument met nummer 21335. Hiermee heeft de overheid aangegeven dat de boerderij gezichtsbepalend is voor deze regio en dat zij graag wil dat deze behouden blijft. 

Eerste verdieping woonhuis Witte Boerderij Blaaksedijk Heinenoord

Overzicht van de eerste verdieping van het woonhuis

Details plafond en kleine ramen woonhuis Witte Boerderij Heienenoord

Mooie details van het plafond en de kenmerkende kleine ruitjes

L1010437a.jpg

Detail uit de kelder

De restauratie

Als je het doet, dan moet je het goed doen! Dit is het uitgangspunt geweest bij de voorbereiding van de restauratie. Het is de doelstelling om de boerderij in volle glorie te herstellen. Dit betekend dat het dak van de schuur en het woonhuis er volledig af gaan om te isoleren. De pannen van het dak van het woonhuis worden daar waar mogelijk teruggeplaatst.

Het dak van de schuur zal na de sanering van de asbestplaten en de nieuwe isolatie worden voorzien van een nieuwe rietenkap.

De witte pleisterlaag van het woonhuis wordt volledig verwijderd en opnieuw aangebracht. De meeste kozijnen worden vervangen voor nieuwe kozijnen zodat deze weer voor een lange periode mee kunnen. 

Dit zijn de grote onderdelen. Ook aan de binnenzijde zal veel houtwerk worden hersteld en daar waar nodig worden vervangen. Omdat het een monument betreft moet alles aan strikte voorwaarden voldoen. Dit betekent dat zo veel mogelijk is gekeken naar de manieren waarop destijds alle onderdelen zijn vervaardigd. 

Een voorbeeld zijn de kozijnen. Hiervoor wordt geen hardhout of kunststof gebruikt, dat je nu veel tegenkomt in de bouw, maar de oorspronkelijke houtsoort en constructie van de kozijnen. 

Dit geldt ook voor de te gebruiken verf, cement en bakstenen. Alles dient te voldoen aan de richtlijnen voor het restaureren van monumentale panden. 

De restauratie zal worden uitgevoerd door een in restauraties gespecialiseerde aannemer. In dit geval is dat Hulshof Bouw en Restauratie uit Aarlanderveen. 

Hulshof_top_logo.jpg

Verslag van de verbouwing

In de komende periode zullen wij regelmatig foto's en verhalen plaatsen over de voortgang van de werkzaamheden. 

Omdat het monument staat langs de rand van de parkeerplaats van het winkelcentrum is het ook mogelijk om de werkzaamheden van de buitenkant eenvoudig te volgen.

 

Gezien de veiligheid op de bouwplaats is het niet de bedoeling dat bezoekers het pand zelf betreden. Indien u vragen heeft kunt u een email sturen die wij graag zullen beantwoorden. 

L1010517a.jpg

Detail van het plafond in de woonkamer

L1010452a.jpg

De schouw in de woonkamer

Restauratiefonds.png

De restauratie van de Witte Boerderij is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Zuid-Holland en een financiering door het Restauratiefonds.

pzh_groot_jpg.jpg
bottom of page