Fotoverslag van de restauratie

Op 6 januari 2020 is de aannemer na jaren van voorbereiden dan echt begonnen met het restaureren van de monumentale Witte Boerderij.

Wij maken wekelijks foto's om de voortgang van de restauratie in beeld te brengen.

Omdat het een restauratie betreft is de verwachting dat we regelmatig tegen bijzondere dingen aanlopen. Uiteraard zullen we deze op de site laten zien. 

Ook hier mannen in witte pakken. 

Het asbest was binnen 2 dagen verwijderd, waarna het riet van het dak kon worden gehaald.

Hier is goed te zien dat het oude riet nog onder de asbestplaten aanwezig is. 

Op deze foto is het houten skelet van de schuur goed zichtbaar omdat het riet is verwijderd.

Het dak zal volledig worden geïsoleerd zodat het weer aan eisen van duurzaamheid voldoet. Daarna zal het dak van een nieuwe rietenkap worden voorzien. 

De achtertuin ligt vol met riet dat net van het dak is gehaald

De tuin is weer schoon. Voor veel mensen is het waarschijnlijk de eerste keer dat ze in de tuin kunnen kijken omdat de schutting is weggehaald. 

Het dak van het woonhuis is inmiddels ook aangepakt. Na het aanbrengen van de isolatie worden de dakpannen weer teruggeplaatst. 

Detail van een van de ramen. De ijzeren kozijnen worden allemaal schoongemaakt. 

Het riet is inmiddels helemaal verwijderd van het dak. Nu wordt de houten constructie nagelopen en daar waar nodig vernieuwd. 

Ook is goed te zien dat het bekende reclamebord is verwijderd aan de kopse kant van de schuur. 

De latten die niet meer goed zijn worden vervangen en de rietlatten worden verwijderd zodat de platen met isolatie kunnen worden aangebracht.

Het dakbeschot van het woonhuis is er slechter aan toe dan verwacht. Dit betekent dat grote delen moeten worden vervangen. Dit is goed zichtbaar op de foto. 

In de woonkamer is te zien dat de open haard en het rookkanaal volledig zijn verwijderd. De muren zijn schoongehakt en de houten vloer is verwijderd. De oorspronkelijke tegels zijn weer zichtbaar.

Aan de rechterzijde is een soort waterreservoir tevoorschijn gekomen. Zo ontdekken we elke keer weer nieuwe onderdelen. 

De muren in de gang van het woonhuis zijn ontdaan van het stukwerk waardoor de originele stenen zichtbaar worden. Ook is de houten vloer verwijderd. 

De metalen ankers en ander metaal beslag wordt met de hand schoongebikt en opnieuw geconserveerd. In sommige delen zijn de initialen van de makers zichtbaar. Dit tot groot genoegen van de restaurateur op de foto. 

Op de eerste verdieping is goed zichtbaar dat het hout van het dak en de vloer vervangen worden. Als gevolg van lekkage is hier veel houtrot ontstaan. 

Begin maart is een begin gemaakt met het plaatsen van de isolatiepanelen voor het dak. Dit is de eerste stap naar de wederopbouw die tot op heden in het teken heeft gestaan van slopen en repareren. Zodra de panelen op het dak liggen wordt gestart met het aanbrengen van het riet. 

Het leggen van de dakplaten gaat zeer voorspoedig. Inmiddels is de rietdekker gestart met het aanbrengen van een nieuw rieten dak

Het bekende poortje naar de achtertuin is weer hersteld. Mooi om het werk van de vakmensen te zien.

De laatste hand wordt gelegd aan de nok van het nieuwe rieten dak. 

Op deze foto zijn de nieuwe dakplaten goed zichtbaar. De witte binnenzijde van de isolatie maakt de ruimte lichter. 

De muren van het woonhuis ter hoogte van de oude openbaarden moeten worden gestut omdat de constructie de muren naar buiten drukt. De constructeur is bezig met het zoeken van een oplossing. 

Op de bovenste foto is goed te zien dat er grote delen van de muur zijn verwijderd. De stenen in de muur zijn helemaal verweerd en moesten vervangen worden. Inmiddels zijn de zwakke delen van de buitenmuren vervangen. Ook zijn de nieuwe kozijnen goed zichtbaar. Mooi om te zien dat de boerderij weer wordt opgebouwd. 

Een groot deel van het dakbeschot moet worden vervangen voordat het dank kan worden geïsoleerd. 

Na bijna 40 jaar heeft de boerderij weer een rieten dak en staat te glimmen in de voorjaarszon. Daar doen we het toch allemaal voor!

Op de eerste verdieping zijn trekstangen geplaatst om er voor de zorgen dat de schoorsteen de muren niet verder naar buiten duwt. 

Het dak en de schoorstenen van het voormalige bakkershuisje zijn weer hersteld. De linker schoorsteen kan nog niet helemaal worden afgebouwd omdat er een vogelnestje inzit. 

Het laatste riet wordt nu aangebracht nu de aanbouw aan de schuur ook is hersteld. Ook is goed te zien dat de kopgevel van de schoor opnieuw wit is gemaakt. Het raampje is weer zichtbaar nu het oude logo is verwijderd. 

In het woonhuis zijn alle kozijnen vervangen en de muren zijn weer opgemetseld.

Er is hard gewerkt om een oplossing te vinden om oude witte verf van de muren te verwijderen, maar dit is helaas niet gelukt zonder de stenen onherstelbaar te beschadigen. 

Leuk detail op de eerste verdieping. Je kunt hier goed zien dat de muur en het dak weer zijn hersteld. 

De muur is weer hersteld aan de zijde van de tuin. Deze was heel slecht door het vele regenwater dat hier op de muur is gelopen. 

De aannemer is gestart met de voorbereiding om nieuwe vloeren te storten. We hebben gekozen voor een betonvloer omdat de verwachting is dat een houtvloer opnieuw gaat rotten. Ook is beton beter geschikt om vloerverwarming aan te leggen

De deur en kozijnen hangen even in de lucht totdat de nieuwe vloer is gestort. 

De laatste resten van de badkamer. Deze is om onduidelijke redenen nooit gesloopt. Het bad is verwijderd zodat de nieuwe vloer kan worden gestort. Daarna zal ook de rest van de badkamer worden gesloopt.

Het is alweer even geleden dat we nieuwe foto's van de renovatie op de site hebben geplaatst. Deze foto's van half september laten duidelijk zien dat de boerderij een metamorfose heeft ondergaan. De kozijnen zijn allemaal vernieuwd en de nieuwe ramen zijn ook geplaatst. 

De schilders zijn bezig om alles in de grondverf te zetten. De kleurstelling is overigens wel al duidelijk zichtbaar.

De luiken zijn ook gemaakt, maar moeten nog worden geschilderd en worden afgehangen. De nieuwe dakgoten zijn ook erg mooi geworden. 

Voor de liefhebbers, aan de buitenzijde zijn de nieuwe muurankers van de trekstangen zichtbaar. 

Een mooi detail is de nieuwe zinken stortbak voor het afvangen van het regenwater. Ook zijn er nieuwe zinken regenpijpen aangebracht. Er is niets meer te zien van de groene aanslag en de aantasting door het water in deze hoek van het huis. Het pand krijgt op deze manier de statigheid uit de beginjaren langzaam terug. 

Het kozijn en de nieuwe voordeur zijn geplaatst. De nieuwe dorper van hardsteen is erg mooi geworden. Hiernaast krijg je een goede indruk van de kleurstelling van de kozijnen en de muren. 

De muren zijn nu voorzien van een eerste witte basislaag en worden in de komende weken nog geschilderd. 

Op deze foto is een mooi voorbeeld zichtbaar van de restauratie van een van de deuren van de schuur. De lichte delen zijn uitgehold en voorzien van een kunsthars. Hierdoor hoeft niet het hele kozijn en de deur te worden vervangen en kunnen deze toch weer jaren mee. De knellat boven de deur zal ook in statengroen worden geschilderd. Dit is dezelfde kleur van de latten op de ramen, de deuren en de luiken. 

Dit gedeelte aan de achterkant van het woonhuis was ook erg slecht. Inmiddels is daar niets meer van te zien gelukkig. De stenen rand van de aansluiting van het dak naar de schuur is hersteld. Tevens is de nieuwe dakgoot goed zichtbaar. 

De ramen zijn hier al verder gevorderd stadium dan aan de voorzijde. Het glas is geplaatst met het houten raamwerk voor de ruitjes 

De toegang tot de achtertuin is helemaal hersteld en in de eerste afwerklaag gezet. 

Een mooi overzicht van het woonhuis en de schuur. Van beiden is het dak volledig geïsoleerd. De bestaande dakpannen zijn teruggeplaatst op het woonhuis en de schuur is voorzien van een nieuwe rieten kap. Overigens kun je zien dat deze alweer aan het vergrijzen is. De houten schuifdeuren van de garage zijn helemaal opgeknapt en moeten nog worden geschilderd. Ook zijn alle scheuren in de muur van de schuur hersteld. 

Mooi plaatje van de kap van de schuur. De knallatten worden nog geschilderd in statengroen. De muur wordt ook nog geschilderd zodat deze niet meer doorschijnt. 

©2019 - 2020 De Witte Boerderij 1763